T: +385 52 633 300 / F: + 385 52 633 299 / M: +385 91 2 633 300

Ispod površine: skrivena oštećenja plovila i savjet brokera

Baš kao što neistražene dubine kriju i blagodati i opasnosti, tako i vaša plovila. Savjeti brokera u pomorskom osiguranju, kao svojevrsni kompas na vašem putu, mogu ukazivati na nepredviđene probleme kao što su skrivena oštećenja plovila. Vode vas sigurno kroz nemirno more neočekivanih popravaka i troškova. 

Znati kako vam broker u osiguranju čuva leđa? To je dodatni bonus. On vam ne prodaje samo policu osiguranja; on je vaš savjetnik i sigurna luka kad je nemirno more. 

Njegovo se znanje proteže od obične amortizacije do opasnosti s mora i tihih, nevidljivih oštećenja koja vrebaju ispod ispolirane površine vašeg plovila. 

Korozija tiho nagriza integritet vašeg plovila, uzokuje skrivena oštećenja plovila, ugrožavajući njegovu ljepotu, ali i funkciju.

Skrivena oštećenja plovila – neprijatelj zvan korozija

Istina je kako slani morski zrak, iako nas okrepljuje, potiho sabotira plovila. Vrijeme, zajedno sa stalnom izloženošću soli i vlazi, može potajno narušiti integritet vašeg plovila

Obično nije vidljivo u očitim oblicima, poput mrlja na palubi, već u skrivenim pukotinama i ispod trupa broda. To je spor i nemilosrdan proces koji može postupno pretvoriti vaše plovilo kojim se ponosite, u korodiranu verziju onoga što je prije bilo. To se, naravno, događa ako se o njemu ne brinete kako treba

Vaš neprijatelj ima mnogo oblika. Može biti spor, ali uporan. Korozija tiho nagriza integritet vašeg plovila, ugrožavajući njegovu ljepotu, ali i funkciju. 

Na primjer, galvanska korozija čest je problem u svijetu motornih jahti. Ovaj oblik korozije nastaje kada različiti metali, kao što su propeler od nehrđajućeg čelika i brončano kormilo, dođu u kontakt jedan s drugim i urone u elektrolit kao što je morska voda. 

Nastala šteta može biti razorna i dovesti do kvara opreme ako se rano ne otkrije i ne popravi. 

Možete imati posla i sa drugačijim, ali jednako “strašnim” protivnikom na plovilima – osmotskom korozijom ili stvaranjem mjehurića. Ovaj fenomen se događa kada voda prodre u gel coat trupa od stakloplastike i reagira s materijalima koji se nalaze ispod, stvarajući korozivne kisele spojeve. Tijekom vremena, ovaj proces stvara mjehuriće koji se pune korozivnom tekućinom i ugrožavaju strukturu trupa

Dakle, ako primijetite male mjehuriće koji se stvaraju na površini trupa, nemojte ih odbaciti kao bezopasne i, u najgorem slučaju, kao kozmetičku neugodnost. Ovi naizgled bezopasni mjehurići vanjski su znakovi unutarnje prijetnje, prvi znakovi osmotske korozije. 

Stoga je rano otkrivanje kritično u oba slučaja. Pažljivim promatranjem mogu se otkriti suptilni znakovi poput promjene boje ili mjehurića, što omogućuje pravovremenu intervenciju. Radilo se o motornoj jahti ili jedrilici, oštro oko u kombinaciji s proaktivnim održavanjem najbolja je obrana od skrivenih oštećenja na plovilu i od tihog neprijatelja – korozije. 

Oštećenja na trupu plovila.

Oštećenje trupa ispod vodene linije i njegovi učinci 

Zamislite luksuznu motornu jahtu s glatkim, naizgled besprijekornim trupom koji klizi kroz vodu s očiglednom lakoćom. Ali ispod uglačane vanjštine polako se mogu stvoriti nevidljive pukotine. 

Tijekom vremena, udari valova ili previđeni sudari mogu uzrokovati pukotine na trupu. Ove pukotine možda neće biti odmah vidljive, ali ako se ne tretiraju, mogu se proširiti, ugrožavajući stabilnost jahte. Potencijalno mogu dovesti i do ozbiljnog prodora vode. 

Kod jedrilica problem oštećenja trupa dobiva drugu dimenziju. Osobito drvene jedrilice mogu postati žrtve skrivenih infestacija morskih svrdlaša i školjkaša koji su poznati po bušenju drvenih konstrukcija. S vremenom njihova najezda može oslabiti strukturu trupa i pretvoriti nekadašnju robusnu jedrilicu u plovilo sa mnogim slabim točkama. 

Stalna pažnja, pregled i pravovremeni popravak ključni su za sprječavanje takvih situacija i njihovo pretvaranje u ozbiljne prijetnju. 

Vlasnici i base manageri trebali bi redovito pregledavati trup zbog znakova pukotina, rupa ili drugih oštećenja. Iako je trup uvelike ispod površine i “out of sight”, nikako ne smije biti “out of mind”. 

Uostalom, sigurnost i performanse plovila – radilo se o motornoj jahti ili jedrilici – uglavnom ovise o zdravlju trupa. 


Kod motornih jahti, snaga koja pokreće ove veličanstvene strojeve - motor - zahtijeva stalnu pozornost.

Što je ispod haube – problemi s motorom 

Kada je riječ o motornim jahtama, snaga koja pokreće ove veličanstvene strojeve – motor – zahtijeva stalnu pažnju

Ali, ako zaboravite redovito mijenjati ulje… S vremenom bi se podmazivanje moglo smanjiti, uzrokujući trenje između komponenti i trošenje koje ostaje nevidljivo sve dok oštećenje ne postane veliko. 

U svakom slučaju, ovi skriveni problemi naglašavaju važnost redovitog održavanja motora. Bilo da se radi o motoru visokih performansi motorne jahte ili skromnom motoru jedrilice, proaktivan pristup može spriječiti situacije u kojima se neprimijećeni problemi mogu pretvoriti u značajno oštećenje motora

Problemi s ožičenjem na plovilima 

Sa svojom kompliciranom elektroničkom opremom, motorne jahte mogu imati skrivene električne probleme. Na primjer, nezamijećena labava žica u električnoj ploči može uzrokovati povremene kvarove navigacijskih sustava. 

Zamislite svoju zbunjenost jer GPS jednu minutu radi, a drugu opet zakaže, ne znajući kako je uzrok labava veza. 

Iako su jedrilice jednostavnije, nisu imune na električne probleme. Razmotrite stariju jedrilicu s istrošenim ožičenjem koje dovodi do neispravne kaljužne pumpe. Možda nećete primijetiti neučinkovitost crpke sve dok se ne dogodi hitan slučaj kada voda premaši kapacitet crpke zbog neispravnog ožičenja. 

Oprez nad električnim sustavom je ključan. Paziti na električne instalacije i opremu, iako skrivenu u panelima i iza pregrada, jednako je važno kao i održavati vidljive dijelove plovila. 

Oputa i jedra na jedrilicama stalno su prepušteni na milost i nemilost vjetru i vremenu, unatoč svojoj robusnoj konstrukciji. Žice za oputu jedrilice pucaju zbog stalnog naprezanja.

Oputa i jedra – nije sve baš tako jednostavno

Oputa i jedra na jedrilicama stalno su prepušteni na milost i nemilost vjetru i vremenu, unatoč svojoj robusnoj konstrukciji. Žice za oputu jedrilice se habaju od stalnog naprezanja. Ovo oštećenje može ostati nevidljivo sve do vjetrovitog dana kada oštećena oprema popusti, što rezultira kvarom. 

Osim toga, neprimijećeno trošenje šavova jedra može dovesti do puknuća kada se jedro podigne tijekom krstarenja, čineći ga neučinkovitim. 

Redoviti pregledi opute i jedara, čak i kada nema očitih problema, mogu spriječiti situacije u kojima ova skrivena oštećenja mogu postati ozbiljni problemi. Poznavanje ovih potencijalnih zamki može vam pomoći bolje zaštititi svoja plovila i osigurati njihovu optimalnu izvedbu. 


Jahte na održavanju u suhom vezu. Čimbenici iz okoline mogu oštetiti vaše plovilo, a da to ne primijetite.

Šteta na plovilima zbog utjecaja iz okoline

Čimbenici iz okoliša mogu oštetiti vaša plovila, a to nećete ni primijetiti. Na motornoj jahti, na primjer, visoka slanost morske vode može ubrzati koroziju na metalnim elementima i uređajima. Neopaženo, ovaj proces može s vremenom oslabiti te komponente i ugroziti njihov strukturni integritet. 

Za jedrilice, invazivne morske vrste predstavljaju skrivenu opasnost. Zamislite sićušne barnakule koje se pričvršćuju za trup ispod vodene linije. Njihova se prisutnost možda neće odmah primijetiti, ali kako rastu i množe se, mogu utjecati na performanse plovila povećavajući otpor i potencijalno oštećujući zaštitni sloj trupa. 

Osim toga, vremenski učinci kao što su sunčeve UV zrake mogu uzrokovati oštećenje gel coata i na motornim jahtama i na jedrilicama. Tijekom vremena, vanjski dio plovila može izblijediti i postati kredast na dodir, što je proces koji često prolazi nezapaženo sve dok ne dođe do značajnog oštećenja. 

Svijest o tim ekološkim opasnostima ključna je za sprječavanje njihovog suptilnog, ali postojanog napada. Budnost i poznavanje ovih nevidljivih neprijatelja ključni su za poduzimanje proaktivnih mjera za zaštitu plovila i osiguranje njegove dugovječnosti i performansi. 


Pomorski brokeri često će preporučiti redovite inspekcije kao temelj održavanja plovila.

Savjet brokera za izbjegavanje skrivenih šteta 

Pomorski brokeri često će preporučiti redovite inspekcije kao temelj održavanja plovila. 

Za motorne jahte to može značiti rutinski pregled motora. Odvojite vrijeme za provjeru razine motornih tekućina, remena i crijeva u redovitim intervalima. Ova jednostavna radnja može otkriti skrivene probleme, kao što je curenje brtve ili istrošeni remen prije nego što prerastu u ozbiljnije probleme. 

Za jedrilice je redovita provjera opute i jedara od iznimne važnosti. Pažljivo ispitivanje baze jarbola, završetaka pokrova i stanja jedara može otkriti probleme poput korozije ili trošenja koji bi inače mogli proći nezapaženo dok ne bude prekasno. 

Pomorski broker također preporučuju korištenje kvalitetnih materijala prilikom održavanja plovila. Na primjer, vlasnik motorne jahte koji odabere motorno ulje i gorivo visoke kvalitete može spriječiti stvaranje naslaga koje mogu utjecati na rad motora. Isto tako, vlasnik jedrilice koji uloži u tkaninu za jedro otpornu na UV zračenje može produžiti vijek trajanja svojih jedara. 

Temeljito čišćenje nakon svakog putovanja može zaštititi plovila od učinaka skrivenih oštećenja uzrokovanih solju, prljavštinom, morskim životom ili manjim ogrebotinama. 

Slijedeći ove preventivne mjere, možete osigurati vašem plovilu nastaviti raditi najbolje što možete i bez ikakvih skrivenih oštećenja. 


Vlasnici motornih jahti - zapamtite važnost redovitih provjera motora i opasnosti od neviđenih električnih problema.

Važnost proaktivnog održavanja 

Zaključimo temu sa popisom naših novootkrivenih uvida. 

Vlasnici motornih jahti – zapamtite važnost redovitih provjera motora i opasnosti od neviđenih električnih problema

Vlasnici jedrilica i jedriličari – nemojte podcjenjivati “tiho trošenje” i habanje opute i jedara

Ipak, svi moraju biti svjesni suptilnih prijetnji koje okoliš predstavlja i tihog kaosa koji korozija može izazvati. 

Ojačani znanjem i stručnim savjetima svog brokera pomorskog osiguranja, svojim avanturama možete pristupiti s obnovljenim osjećajem povjerenja i sigurnosti. 

Imajte na umu kako je, dok plovite fascinantnim Jadranom, razumijevanje skrivenih šteta vaš kompas, a na svog brokera uvijek možete gledati kao na prvog partnera od povjerenja.