T: +385 52 633 300 / F: + 385 52 633 299 / M: +385 91 2 633 300

Piratstvo u suvremenom pomorstvu: vandalizam brodova, krađa i prijevara

Brodovi i jahte, simboli luksuza i slobode, oduvijek su bili privlačni trofeji za kriminalce, još od vremena… pa od vremena od kada postoje brodovi i jahte. Još prije nego je gusar znan kao Plavobradi harao morima i kada su pirati sami pisali svoja pravila i zakone. 

Odavno su nestali gusari sa povezom na oku; sada su to digitalni pirati naoružani tehnologijom. A piratstvo je postalo stran pojam. Ili ipak nije? 

Stvarno pomorsko piratstvo se događa negdje drugdje, poput Malacca tjesnaca u Indijskom oceanu. Međutim, njegovi drugi oblici, kao što su krađa, vandalizam i prijevara, još uvijek su itekako prisutni. I ne događaju se na otvorenom moru, već “kod kuće”, u marinama i suhim vezovima. I online. 

Razlozi za stvari poput krađe brodova ili prijevare s plovilima su raznoliki: visoka vrijednost samog plovila, slabija sigurnost u određenim marinama i relativna lakoća kojom se brodovi mogu prodati ili prenamijeniti na tajnim tržištima. 

Iako se na prvi pogled mogu činiti međusobno povezanima zajedničkim nazivom “kriminal”, svaki pojedinačno nosi svoj skup motivacija, metoda i posljedica. 

Razlike: vandalizam vs. krađa vs. prijevara 

U pomorskom svijetu, luksuz i sloboda povezani s brodovima i jahtama ponekad su zasjenjeni kriminalnim aktivnostima. Iako, događaju se rjeđe nego u slučaju automobila ili druge imovine. Ipak, bez obzira na to – zločini povezani s brodovima i jahtama se događaju. 

Stoga je izuzetno važno razumjeti nijanse među tri kriminalne radnje povezane sa plovilima: 

• vandalizam 

• krađa 

prijevara 

U svojoj suštini, vandalizam se definira kao djelo namjernog oštećenja ili oskvrnuća tuđe imovine. U ovom slučaju, ta imovina je vaše plovilo.

Vandalizam 

U svojoj suštini, vandalizam se definira kao djelo namjernog oštećenja ili oskvrnuća tuđe imovine. U ovom slučaju, ta imovina je vaše plovilo. 

To je zločin koji ima različite motive, od osobne osvete i teritorijalnih sporova do jednostavnog nestašluka. 

Posljedice vandalizma, kao što su provala, razbijeni prozori, grafiti ili uništena oprema, mogu se činiti površnim, ali… iako vandalizam ne mora uvijek biti neko pretjerano financijsko opterećenje, štete su tu. 

In stark contrast to the passive aggression of vandalism, theft is the audacious act of stealing the vessel itself. It's a true and true crime and very often premeditated.

Krađa 

U suštoj suprotnosti s pasivnom agresijom vandalizma, krađa je smion čin otuđenja samog plovila. To je pravi i istinski zločin, i često je unaprijed osmišljen. 

Kradljivce može pokretati vrijednosti plovila, uzbuđenje samog čina ili potencijal za prenamjenu ili prodaju broda na crnom tržištu. 

Financijske posljedice krađe plovila mogu biti značajne, posebno ako je plovilo predstavljao značajnu investiciju ili osnovni izvor prihoda. 

Prijevara nije nepoznata u pomorskom svijetu. Susrećemo se s aktivnostima poput prodaje ukradenih plovila uz lažnu papirologiju, stvaranja izmišljenih brodova za osiguravajuće tvrtke ili zavaravanja kupaca i najmodavaca krivotvorenom dokumentacijom.

Prijevara 

Prijevara, najrjeđa od ova tri oblika, temelji se na obmani. Manje se radi o neovlaštenom ulazu ili sličnome, a više o manipulaciji povjerenjem i informacijama

Prijevara nije nepoznata u pomorskom svijetu. Susrećemo se s aktivnostima poput prodaje ukradenih plovila uz lažnu papirologiju, stvaranja izmišljenih brodova za osiguravajuće tvrtke ili zavaravanja kupaca i najmodavaca krivotvorenom dokumentacijom. 

Prijevara ponekad “ima sposobnost” ostati neotkrivena sve do dugo nakon počinjenog zločina. Žrtve često shvate kako su prevarene tek kad se suoče s pravnim sporovima, financijskim gubicima ili kad se njihovo takozvano “legitimno” plovilo označi kao sumnjivo. 

Prvi korak: što učiniti kada su vaš brod ili jahta vandalizirani 

Kakva god situacija bila, ključno je ostati pragmatičan. Brze i smirene akcije ključne su za ublažavanje daljnjih posljedica. 

Prije nego što pokušate čistiti ili popravljati bilo što, važno je temeljito dokumentirati puni opseg štete. Koristeći fotoaparat ili pametni telefon, snimite fotografije visoke rezolucije iz različitih kutova, pokušajte postići da su svi detalji vandalizma ili oštećenja jasno vidljivi. 

Odmah obavijestite osiguranje marine o vandalizmu. Njihova pomoć može biti ključna u osiguranju mjesta događaja i potencijalnom prikupljanju dokaza s nadzornih kamera ili svjedočenja očevidaca. I, naravno, podnesite službenu prijavu lokalnoj policiji. 

Kada se poduzmu prve hitne mjere, vrijeme je za obavijestiti svog pomorskog osiguravatelja. Priložite dokaze, dajte detaljan opis događaja i razjasnite sva pitanja koja osiguranje može imati. 

Nakon incidenta, dobro je razmisliti o nadogradnji ili instaliranju sigurnosnih mjera oko vašeg plovila. To može biti u obliku naprednih sigurnosnih sustava, dodatne rasvjete ili čak bliže suradnje s osiguranjem marine. Pripremljenost će vam osigurati duševni mi za nadolazeću budućnost. 

Plovilo, radilo se o skromnoj brodici ili raskošnoj jahti, više je od običnog plovila ili sredstva za poslovanje i ostvarivanje prihoda. Za neke predstavlja strast, ulaganje i brojne uspomene. 

Stoga, kada otkrijete njegov nestanak ne radi se samo o gubitku komada imovine.

Nestalo bez traga: koraci koje treba poduzeti kada vam je plovilo ukradeno 

Plovilo, radilo se o skromnoj brodici ili raskošnoj jahti, više je od običnog plovila ili sredstva za poslovanje i ostvarivanje prihoda. Za neke predstavlja strast, ulaganje i brojne uspomene. 

Stoga, kada otkrijete njegov nestanak ne radi se samo o gubitku komada imovine.  

Vaša prva reakcija? Trebali biste ostati smireni, čak i ako je vaš prvotni instinkt panika. 

Kada budete sigurni kako se radi o krađi, trebali biste prvo kontaktirati lokalnu policiju ili pomorsku policiju. Pružite im sve potrebne detalje o vašem plovilu, uključujući proizvođača, model, registracijski broj, jedinstvene identifikatore i nedavne fotografije. 

Odmah nakon što obavijestite policiju, obratite se svom pomorskom osiguravatelju. To ne samo što pokreće proces prijavljivanja štete, već osigurava ispunjavanje svih propisanih rokova za prijavu krađe. Pripremite sve potrebne dokumente, od kupoprodajnih dokumenata do bilo kakvih nedavnih nadogradnji ili preinaka koje ste možda napravili. 

Naš savjet? Obratite se i pomorskoj zajednici.  

Bilo preko marina, lokalnih nautičkih klubova ili online foruma, širenje vijesti o ukradenom plovilu eksponencijalno može povećati šanse da netko primijeti plovilo. Podijelite fotografije i posebna obilježja te podijelite svoj kontakt za potencijalne informacije. Solidarnost pomorske zajednice i mnogo očiju koje gledaju mogu biti ključne u pronalaženju vašeg plovila. 

Prepoznavanje i reagiranje na potencijalnu prijevaru 

Prijevara, u svojim pomorskim pojmovima, obuhvaća lažne oglase za prodaju ili najam plovila, krivotvorenu dokumentaciju, manipulirane povijesti plovila, pa čak i izmišljene brodove koji postoje samo “online”. 

U svijetu gdje digitalne transakcije i online tržišta dominiraju, pristupite svim poslovima s dozom zdravog skepticizma. Ako se posao čini previše dobar da bi bio istinit, s cijenom značajno ispod tržišne vrijednosti – smatrajte to upozorenjem. Iako svi vole dobru priliku, u pomorskom području takve ponude često mogu biti mamac za veće prijevare. 

Istražite osobu ili tvrtku koja nudi plovilo. Provjerite recenzije, prethodne transakcije i moguće pritužbe ili pravne radnje. Osobne preporuke također mogu biti neprocjenjive. 

Uvijek imajte pristup i pažljivo pregledajte svu relevantnu dokumentaciju prilikom razmatranja kupnje, zakupa ili najma. To uključuje registraciju, evidenciju o održavanju i sve terete na plovilu. Čak i manje nedosljednosti mogu ukazivati na opsežnije prijevare. 

Ako se suočite s potencijalnom prijevarom, zaustavite sve tekuće transakcije ili plaćanja. Dokumentirajte sve interakcije, dogovore i dokaze vezane za sumnju na prijevaru. Obratite se organima reda, pružite im prikupljene informacije i razmislite o traženju pravne pomoći ako su značajna imovinska sredstva u pitanju. 

Iako mnogi osiguranje doživljavaju kao čisto sigurnosno pokriće za naknadu nakon incidenta, kod Yacht-Poola naši pomorski brokeri imaju puno veći utjecaj od samog pokrića.

Više od pokrića: šira uloga osiguranja u zaštiti plovila 

Iako mnogi osiguranje doživljavaju kao čisto sigurnosno pokriće za naknadu nakon incidenta, kod Yacht-Poola naši brokeri u pomorskom osiguranju imaju puno veći utjecaj od samog pokrića. 

Brokeri Yacht-Poola također imaju edukativnu ulogu; nudeći resurse i savjete o zaštiti plovila. U doba kada je digitalizacija svuda prisutna, osiguravatelji zagovaraju integracije naprednih tehnoloških alata u pomorsku obranu. 

Podupiranjem najsuvremenijih sustava poput geografskog ograđivanja i senzora, osiguravatelji žele biti sigurni da plovila ostanu unutar sigurnih teritorijalnih granica.  

Oni su svjesni kako su, saznanje o tome gdje se nalazi plovilo u svakom trenutku i korištenje sistema za praćenje, zajedno s upotrebom sustava za detekciju prijetnji koje neprestano nadziru nepravilnosti, preventivne mjere protiv potencijalnih prijetnji.  

Ovi napori nisu samo podigli razinu zaštite plovila već su redefinirali samu ulogu osiguranja u pomorskom svijetu, čineći ga proaktivnim štitom umjesto reaktivnog rješenja.