T: +385 52 633 300 / F: + 385 52 633 299 / M: +385 91 2 633 300

Sidrenje i vez: što trebate znati o njima i nesrećama koje se događaju

Sidrenje i vezivanje, odnosno pristajanje plovila – osnovno je znanje za svakoga. 

Svatko tko se bavi plovidbom, bilo u slobodno vrijeme ili im je to posao. 

Nesreće koje se dogode tijekom plovidbe i nesreće na sidrenju i vezu mogu imati mnogo veće posljedice. Kao što se obično i događa sa svim nesrećama, one mogu utjecati više nego samo na ljude koji su izravno uključeni. 

Govorimo o šteti na plovilu, infrastrukturi marine i potencijalno drugim brodovima u blizini. Financijski, troškovi mogu biti prilično visoki. Osiguranje može pokriti dio toga, ali uvijek postoji rizik povećanja premija. 

Dakle, ako ćemo raspravljati o tome koliko je važno razumijevanja nesreća kod sidrenja i veza, onda nije samo u pitanju izbjegavanje manjih nezgoda ili utjecaja na okoliš. 

Na kraju, naravno, najbolje je izbjeći nesreće takve vrste – ali i ako se dogode, važno je zaštititi živote, zaštititi okoliš i ublažiti financijski gubitak. 

Neznanjem ne samo što riskirate; to je i neodgovorno. 

Sidrenje i vez, iako su oboje usmjereni na osiguravanje plovila, služe različitim svrhama i prilagođeni su različitim situacijama. 

Sidrenje i vez – naučimo ono bitno 

Što je sidrenje?

Za jedrilice i jahte, sidrenje podrazumijeva pričvršćivanje plovila na određenom mjestu sidrima ili plutačama. To omogućuje plovilu slobodno plutanje, ali osigurava i ostanak unutar određenog mjesta, na otvorenom moru. 

Što je vez? 

Vezivanje je čin pristajanja uz fiksnu strukturu poput pristaništa ili marine, tj. pristajanje plovila u dodijeljenom prostoru unutar te strukture. 

Razlike između sidrenja i veza 

Sidrenje i vez, iako su oboje usmjereni na osiguravanje plovila, služe različitim svrhama i prilagođeni su različitim situacijama. 

Sidrenjem “pričvršćujete” vaše plovilo na određenom mjestu na moru, gdje ono pluta na površini, ali se ne može pomaknuti ili otplutati dalje. To je dobra opcija za one koji više vole samoću otvorenog mora ili npr. ne trebaju sadržaje koje nudi marina. 

S druge strane, vez je poput parkiranja plovila na određenom “parkirnom mjestu” na pristaništu, doku ili marini. I tu ne osiguravate samo plovilo, već ga “ostavljate” u određenom, dodijeljenom prostoru koji je dio veće pristanišne strukture. 

Vez obično uključuje i užad te se obavlja u objektima koji mogu nuditi dodatne pogodnosti kao što su gorivo, struja i voda. 

Sigurnost prije svega! Obavezno koristite visokokvalitetnu opremu i neka svi u brodu znaju svoje uloge tijekom procedure. 

Procedure za sidrenje i vez jedrilica i jahti 

A evo i pojednostavljene procedure sidrenja i vezivanja. Ali zapamtite – sigurnost prije svega! Obavezno koristite visokokvalitetnu opremu i neka svi u brodu znaju svoje uloge tijekom procedure. 

Također imajte na umu kako svaka marina ili pristanište može imati posebne procedure ili svoje zahtjeve, stoga uvijek provjerite unaprijed. Sigurnost i jasna komunikacija ključni su za uspješno pristajanje. 

Postupak sidrenja (na plutaču/bovu): 

 1. Priprema: Prije nego što se približite području za sidrenje, pripremite konope i drugu opremu poput brodske kuke. Vaša posada bi trebala znati svoje uloge tijekom procesa privezivanja. 
 2. Prilaz: Polako se približavajte plutači za privez ili fiksnoj točki gdje želite baciti sidro, uzimajući u obzir vjetar i trenutne uvjete. 
 3. Poravnanje: Kako se približavate, poravnajte pramac čamca s točkom sidrenja radi što sigurnije veze. Ako “samo” bacate sidro, pobrinite se neka bude dobro pričvršćeno za dno, kako se plovilo ne bi micalo.  
 4. Zakačite plutaču: Upotrijebite kuku za i uhvatite prsten ili konop plutače za privez. Nakon što ga uhvatite, odmah ga privremeno pričvrstite za kopču. 
 5. Provucite konop: Uzmite pripremljeni konop za privez i provucite ga kroz prsten na bovi. 
 6. Učvrstite konop: Nakon što ga navučete, vratite oba kraja konopa za vez natrag na brod i pričvrstite ih za bitve broda. Pobrinite se neka konop bude zategnut, ali ne pretjerano zategnut, dopuštajući malo kretanja. 
 7. Još jednom provjerite: Nakon pričvršćivanja, još jednom provjerite sve čvorove i sve kako biste bili sigurni da su dobro pričvršćeni. Prilagodite po potrebi. 
 8. Dodatni konopi: Ovisno o uvjetima i veličini vašeg čamca, možda ćete morati osigurati i dodatne konope, poput krmenih konopa ili opružnih konopa, radi dodatne sigurnosti. 
 9. Završni pregled: Nakon što su svi vodovi sigurni, još jednom sve pregledajte kako bi bili sigurni da je sve u redu. Plovila bi trebalo “dobro ležati” na vodi i ne bi smjelo biti problema poput trenja konopa. 
 10. Zabilježite i pratite: Ako je potrebno, zabilježite vrijeme i uvjete vašeg sidrenja. Povremeno provjerite užad i prilagodite ih po potrebi, osobito ako se vremenski uvjeti promijene. 

Postupak veza/pristajanja: 

 1. Priprema: Prije prilaska vezu, pripremite svoje bokobrane i priključne konope. Neka vaša posada zna svoje zadatke i odgovornosti tijekom procesa. 
 2. Početni pristup: Polako se približavajte marini ili pristaništu, vodeći računa o vjetru i trenutnim uvjetima. Komunicirajte s osobljem marine ili lučkom kapetanijom, ako je moguće, kako biste potvrdili svoj određeni vez. 
 3. Proučite vez: Kako se približavate, procijenite vez kako biste isplanirali svoj pristup. Provjerite bilo kakve prepreke ili druga plovila koja bi mogla ometati vaše pristajanje. 
 4. Postavite bokobrane: Postavite bokobrane na onu stranu plovila koja će doći u dodir s pristaništem kako biste spriječili bilo kakvu štetu tijekom procesa pristajanja. 
 5. Završni pristup: Pažljivo usmjerite svoj brod u mjesto pristanka, kontrolirajući brzinu kako biste osigurali glatko i sigurno pristajanje. 
 6. Rukovanje konopima: Dok brod pristaje, članovi posade trebaju biti spremni s konopima za. Prvo se obično učvrsti pramčani konop, zatim krmeni konop, a zatim opružni konop za kontrolu kretanja naprijed i nazad. 
 7. Osigurajte brod: Nakon što su konopi bačeni i uhvaćeni – bilo od strane članova posade na pristaništu ili na vašem brodu – pričvrstite ih za bitve na vašem brodu. Provjerite jesu li konopi zategnuti, ali imajte malo popusta kako bi se prilagodili promjenama plime ili kretanju broda. 
 8. Još jednom provjerite: Nakon što su svi konopi pričvršćeni, još jednom provjerite jesu li dobro vezani jesu li bokobrani pravilno postavljeni kako bi zaštitili plovilo. 
 9. Isključi: Nakon što je plovilo osigurano, možete ugasiti motor i isključiti nepotrebnu elektroniku. 
 10. Završni pregled: Provedite posljednji obilazak kako biste bili sigurni da je sve u redu, i na brodu i na pristaništu. Ovo je također dobro vrijeme za spajanje na struju i vodu. 
Nesreće koje se dogode tijekom sidrenja ili pristajanja često proizlaze iz različitih uzroka, a uobičajeni su: 
ljudska pogreška 
kvar opreme 
utjecaj okoliša 
prekid komunikacije

Uobičajeni uzroci nesreća kod sidrenja i vez

Nesreće koje se dogode tijekom sidrenja ili pristajanja često proizlaze iz različitih uzroka, a uobičajeni su: 

 • ljudska pogreška 
 • kvar opreme 
 • utjecaj okoliša 
 • prekid komunikacije 

Ljudska pogreška – čak ni iskusni jedriličari nisu imuni na pogreške – propusti u procjeni, poput pogrešne procjene udaljenosti do pristaništa ili jednostavnog propusta, kao što je neuspjelo pravilno vezanje čvora. 

Obuka i iskustvo mogu smanjiti vjerojatnost ljudske pogreške, ali je ne mogu u potpunosti eliminirati. Stoga su dvostruka provjera i oprez ključni tijekom sidrenja i vezivanja plovila. 

Kvar opreme – može varirati od istrošenih užadi koja pucaju pod napetošću do neispravnih vitla koja otkazuju u najgorem mogućem trenutku. 

Visokokvalitetna, dobro održavana oprema ponekad može otkazati zbog grešaka u proizvodnji ili ekstremnih uvjeta okoline. Stoga su redovite provjere, održavanje i pravovremena zamjena dotrajalih dijelova ključni za smanjenje rizika ovakve vrste. 

Utjecaj okoliša – i najiskusniji pomorci se mogu naći u borbi protiv vremenskih nepogoda. Nagle promjene vremena, poput naleta vjetra ili brze promjene plime, mogu procedure privezivanja učiniti opasnima. 

Točna vremenska prognoza i svijest o situaciji ključni su za navigaciju. 

Prekid komunikacije – bilo između članova posade na istom plovilu ili između različitih plovila, nesporazumi ili loša komunikacija mogu dovesti do katastrofalnih ishoda. 

Na primjer, ako jedan član posade misli kako je drugi već osigurao konop, ali to se nije dogodilo, plovilo bi mogao otplutati u opasnu poziciju. 

Jasni, sažeti komunikacijski protokoli i redovita obuka mogu uvelike pomoći u sprječavanju ovakvih situacija. 

Čemu nas uče uobičajeni uzroci nesreća pri sidrenju i vezu? 

Tema koja se ovdje ponavlja je – nesreće se najčešće mogu spriječiti. 

Proaktivne mjere mogu napraviti razliku, bilo kroz bolju komunikaciju, redovite provjere opreme ili poboljšane vještine. 

Poduzimanje proaktivnih koraka i pridržavanje najboljih praksi može značajno smanjiti rizik od nezgoda, a evo i nekoliko najboljih praksi: 

 • Koristite visokokvalitetne konope i sidra – odlučite se za materijale za brodove dizajnirane da izdrže elemente i sile koje djeluju tijekom privezivanja. Jeftina ili nekvalitetna oprema recept je za katastrofu. 
 • Još jednom provjerite sve čvorove i veze – još jednom provjerite sve čvorove, veze i druge mehanizme za učvršćivanje na vašem plovilu. Jedan olabavljeni čvor može ugroziti cjelokupnu postavu priveza. 
 • Uvijek imajte rezervni plan – radilo se o kvaru opreme ili iznenadnim vremenskim promjenama, rezervni plan vas može “spasiti”. Provjerite alternativna mjesta za privez, nosite rezervnu užad i/ili sidro i budite spremni prilagoditi se. 
 • Kontrolirajte svoju brzinu – prebrzo približavanje pristaništu može dovesti do sudara, dok presporo kretanje možda neće pružiti dovoljan zamah da se kvalitetno pristane. Vježbom do savršenstva – odvojite vrijeme za svladati ovu vještinu. 
 • Bokobrani – djeluju kao jastuci koji štite vaše plovilo i dok, od oštećenja tijekom pristajanja. Postavite ih ispravno kako biste apsorbirali udar i smanjili rizik od struganja ili drugih oštećenja
 • Jasne uloge i odgovornosti – pojednostavite sebi proces sidrenja pristajanja i smanjite mogućnost ljudske pogreške. Svaki član posade bi trebao znati svoj zadatak, rukovao on užadima, upravljao plovilom ili komunicirao s osobljem marine. 
 • Tehnološki napredak – GPS i automatizirani sustavi za pristajanje mijenjaju način na koji pristupamo sidrenju i pristajanju. Ovi alati nude podatke u stvarnom vremenu i automatizaciju koja može značajno smanjiti ljudske pogreške. Međutim, zapamtite kako bi tehnologija trebala nadopunjavati, a ne zamijeniti osnovne vještine, ali i zdrav razum. 
Pogreške pri sidrenju i vezu mogu dovesti do skupih i opasnih nesreća koje utječu na vaše plovilo, okolnu infrastrukturu i druga plovila. 

Učinimo zajedno naše more sigurnijim 

Pogreške pri sidrenju i vezu mogu dovesti do skupih i opasnih nesreća na vašem plovilu, štete na infrastrukturi, ali i drugim plovilima. 

Iako tehnologija poput GPS-a i automatiziranih sustava može pomoći, ne smije zamijeniti osnovne ljudske vještine. 

Zaključak je jednostavan: proaktivne sigurnosne mjere, uključujući kvalitetnu opremu i jasnu komunikaciju, mogu spriječiti većinu nesreća. 

U Yacht-Poolu, naši pomorski brokeri obično ne mogu dovoljno naglasiti važnost razumijevanja postupaka vezanja i pristajanja. 

Mnogi od zahtjeva za osiguranje s kojima se susrećemo, mogli su se lako izbjeći uz odgovarajuće znanje i pripremu. 

Naš savjet? Uložite u kvalitetnu opremu i/ili obuku. Nemojte raditi rezove po pitanju sigurnosti; dugoročno je to uvijek skuplje. 

I zapamtite, tehnologija je alat, a ne zamjena za vještinu. Dobro informirana posada vaša je najbolja prednost u sprječavanju nesreća i osiguravanju nesmetanog iskustva plovidbe.