T: +385 52 633 300 / F: + 385 52 633 299 / M: +385 91 2 633 300

Udar plovila i njegove posljedice: a što je s podrtinom 

Svi znamo, ma koliko god ga voljeli, more može biti varljivo, a vrijeme nepredvidivo. A nesreće se događaju. I to ne samo neiskusnim jedriličarima nego svima, nebitno koliko nautičkih milja imaju “u svojim jedrima”. 

Udar plovila uzrokovan bilo kojim razlogom može varirati od laganog udara s minimalnom štetom na plovilu do razornog događaja koji dovodi do nasukavanja plovila i njegove posade. U konačnici do olupine vaše jahte. Pri udaru se mogu dogoditi ozbiljna oštećenja, onemogućavajući kretanje plovila ili čak plutanje. Situacija također može ostaviti posadu nasukanu te će im hitno biti potrebno spašavanje. 

Kada dođe do udara plovila ili plovilo ostane nasukano, to može uzrokovati značajnu štetu na trupu plovila, motoru i drugim komponentama. Snaga udarca također može izazvati ozljede putnika u plovilu. U nekim slučajevima, plovilo može čak i potonuti, ostavljajući ih u moru. 

Možemo nabrojati sve vrste situacija zbog kojih se nešto ovakvo može dogoditi. Ipak, fokusirat ćemo se uglavnom na događaje koji su izravno povezani sa oštećenjem plovila i koracima koje bi trebalo poduzeti. 

Najvažnija stvar koju treba učiniti u slučaju udara plovila bilo koje vrste je ostati smiren i pažljivo procijeniti situaciju.

Kada dođe do udara plovila – osnove

Najvažnija stvar koju treba učiniti u slučaju udara plovila bilo koje vrste je ostati smiren i pažljivo procijeniti situaciju

Dobro je znati kako se u slučaju opasnosti na moru, za bilo kakvu nesreću ili udes, obratite Nacionalnoj središnjici za usklađivanje spašavanja na moru (MRCC Rijeka). 

Broj je 195; besplatan je i dostupan 24 sata dnevno. Europski broj za hitne slučajeve je 112, a pomoć možete zatražiti i putem VHF pomorskog kanala 16. 

Ako se nesreća dogodi, prva reakcija je presudna – pobrinite se neka su svi putnici sigurni i na broju. Ako je netko ozlijeđen, odmah pružite medicinsku prvu pomoć. Ako je to izvan vaših mogućnosti ili znanja, pozovite pomoć što je prije moguće. 

Ako se čamac ili jahta nasuču ili razbiju, postoji nekoliko koraka koje trebate poduzeti vi ili bilo koja osoba koja njima upravlja. Oni su neophodni za osiguranje sigurnosti putnika i samog plovila.

Postupak kada se plovilo nasuče ili u slučaju havarije 

Ako se čamac ili jahta nasuču ili razbiju, postoji nekoliko koraka koje trebate poduzeti vi ili bilo koja osoba koja njima upravlja. Oni su neophodni za osiguranje sigurnosti putnika i samog plovila. Ovo je otprilike generalna procedura koju bi trebalo slijediti u slučaju havarije: 

  1. Procijenite situaciju: prvi korak je procijeniti situaciju i utvrditi opseg štete. Provjerite ima li ozljeda putnika i posade i provjerite jesu li svi sigurni. 
  1. Obratite se nadležnim tijelima: ako je situacija složena i zahtijeva pomoć, za pomoć se obratite Središnjici za usklađivanje spašavanja na moru, odnosno Obalnoj straži RH na broj 112 ili na drugi odgovarajući izvor. Oni će dati smjernice o tome što dalje učiniti i poslat će spasilački tim ako bude potrebno. Nakon što su svi živi i zdravi, vrijeme je za procjenu štete na plovilu. 
  1. Poduzmite mjere za sprječavanje daljnje štete: ako je plovilo nasukano, morate poduzeti korake kako bi spriječili daljnju štetu. To može uključivati sidrenje ili korištenje pumpi za uklanjanje vode iz čamca. 
  1. Spriječite moguće onečišćenje: isključite motor i zatvorite sve ventile kako biste spriječili daljnje curenje; jahte obično prevoze gorivo, ulje ili druge opasne materijale. U tom slučaju, vaša primarna uloga je zaustaviti izvor onečišćenja što je brže moguće. 
  1. Dokumentirajte štetu: snimite fotografije i videozapise štete na plovilu i bilo kakvih ozljeda koje su zadobili putnici ili posada. Ova će dokumentacija biti od pomoći prilikom podnošenja zahtjeva za osiguranje. 

Nakon poziva upomoć, pristupanja i sprječavanja daljnje štete, te dokumentiranja cijele situacije, ovo je trenutak u kojem vaše pomorsko osiguranje dolazi “u pomoć”. 

Uloga posrednika u pomorskom osiguranju u slučaju nasukavanja ili brodoloma je pružanje smjernica i podrške. 

Kao vlasnik ili operater plovila trebali biste obavijestiti svog brokera, koji će vam dati upute o postupanju s odštetnim zahtjevom.

Uloga brokera pomorskog osiguranja 

Kada ste se uvjerili kako su svi zdravi i čitavi dok čekaju pomoć, ovo bi trebali učiniti: 

Obavijestite svog brokera u osiguranju: uloga posrednika u pomorskom osiguranju u slučaju nasukavanja ili brodoloma je pružanje smjernica i podrške. 

Kao vlasnik ili operater plovila trebali biste obavijestiti svog brokera, koji će vam dati upute o postupanju s odštetnim zahtjevom. Po potrebi če možda poslati i procjenitelja kako bi procijenio štetu. No najbolje je čim prije kontaktirati svog posrednika u osiguranju i potražiti savjet što dalje učiniti. 

Pribavite procjene popravka: pribavite procjene popravka od renomiranih servisa. Opet, vaš posrednik u osiguranju vjerojatno će vam moći preporučiti odgovarajuće servise ili čak imati nekoga od povjerenja s kim blisko surađuje. 

Podnesite zahtjev za osiguranje: nakon što dobijete procjene popravka i šteta je adekvatno dokumentirana, trebali biste podnijeti zahtjev za osiguranje kod svog posrednika. Broker će vas voditi kroz postupak podnošenja zahtjeva i pružiti stručnu pomoć o tome što učiniti i kako pravilno podnijeti zahtjev. 

Obično se savjetuje ne davati nikakve zahtjeve ili procjene samostalno, nego kontaktirati vašeg brokera pomorskog osiguranja koji će s vama podijeliti sve svoje znanje o situaciji, jer je on iskusniji. 

U konačnici, broker će vam pomoći po pitanju složenosti pomorskog osiguranja te će biti tu za vas i vaše putnike ili posadu u slučaju udara plovila, nasukavanja ili olupine. 

U pomorskom osiguranju, pojam "olupina/podrtina" opisuje brod koji je bio uključen u pomorsku nesreću te je potonuo ili se nasukao.

Što je olupina tj. podrtina? 

U pomorskom osiguranju, pojam “olupina/podrtina” opisuje plovilo koje je bilo uključeno u pomorsku nesreću te je potonulo ili se nasukalo. 

Do havarije može doći iz raznih razloga, uključujući sudare s drugim plovilima, nasukavanje ili nepovoljne vremenske uvjete. U pomorskom osiguranju postoji nekoliko slučajeva kada se plovilo ili njegovi dijelovi smatraju olupinom nakon udara plovila: 

Potonulo ili nasukano plovilo – je kada plovilo potone te je potpuno uronjeno u vodu i više se ne može vidjeti. Ili kada se nasuče i zaglavi na stijenama ili na pješčanom sprudu, na primjer. U svakom slučaju, plovilo se tada smatra podrtinom i može predstavljati opasnost za plovidbu i okoliš. 

Bilo koji dio potonulog ili nasukanog plovila – podrtinom se također može nazvati bilo koji dio potonulog ili nasukanog plovila. To može uključivati krhotine, opremu i teret izgubljen u moru ili naplavljen na obalu. Ovi predmeti također mogu predstavljati opasnost za plovidbu i okoliš i možda će ih trebati ukloniti ili spašavati.   

Svaki predmet izgubljen u moru – osim plovila i njihovih dijelova, podrtina se može odnositi i na svaki predmet izgubljen u moru s nasukanog ili potonulog plovila ili s onog koji je otplutao na pučinu. To može uključivati predmete poput osobnih stvari ili opreme koji su izgubljeni ili naplavljeni u more. 

Plovilo za koje se može očekivati kako će potonuti ili se nasukati – plovilo se može smatrati olupinom ako postoji opasnost od potonuća ili nasukavanja. Također, ako nema pokušaja zaštite ili spašavanja plovila ili bilo kojeg dijela njegove imovine, pomorske vlasti mogu poduzeti mjere kako bi spriječile da plovilo nanese daljnju štetu okolišu i drugim plovilima. 

Pomorsko osiguranje može igrati značajnu ulogu u slučaju udara broda. Za svoje plovilo možete imati i različita osiguranja kako biste se zaštitili od financijskih gubitaka.

Uloga pomorskog osiguranja u slučaju udara plovila

Kao što smo već spomenuli, pomorsko osiguranje može igrati značajnu ulogu u slučaju udara plovila. Za svoje plovilo možete imati i različita osiguranja kako biste se zaštitili od financijskih gubitaka. 

Ako imate kasko osiguranje za svoje plovilo, obično će vam biti pokriveni troškovi popravka ili zamjene oštećenog plovila. To može uključivati troškove popravka ili zamjene trupa, motora i drugih vitalnih komponenti. 

Osobno osiguranje od nezgode također može pokriti troškove ozljeda putnika na plovilu. To može uključivati medicinske naknade i druge troškove, kao što su mogući troškovi spašavanja. 

Pomorsko osiguranje može pružiti dragocjenu zaštitu vlasnicima jahti u slučaju udara plovila. Pokrivenost osiguranjem ne samo kako može pomoći u smanjenju financijskih gubitaka, već također može pružiti duševni mir. Osiguravajuće pokriće definitivno može pomoći u ublažavanju učinaka potencijalno katastrofalnog događaja.