Osiguranje depozita u čarteru

Oluje, gužve u luci, prenapučene uvale. Sve je to razlog štete na unajmljenom plovilu radi koje gubite svoj depozit.

Svaki iskusni skiper zna kako se sklad posade brzo poremeti ako štetu prouzroči on ili netko od članova posade, a svi moraju platiti. Koliko god posada bila ujedinjena na početku čarter putovanja, jednako tako mogu postati razboriti kada svi moraju platiti štetu koju je prouzročila samo jedna osoba. To je obično sam skiper – zbog njegove odgovornosti kao skipera.

Kao odgovoran skiper, oslobodite svoju posadu i sebe ovih briga i uživajte u bezbrižnom putovanju!

Naravno, to je dovelo do toga da odgovorni skiperi sve više traže osiguranje za ovaj osobni rizik.
YACHT-POOL osiguranje depozita ne vrijedi samo za određeni tjedan najma, već je neograničen cijelu godinu – u cijelom svijetu!

Možete unajmiti bilo koje plovilo, gdje god želite, koliko god želite, diljem svijeta!

U skladu s YACHT-POOL uvjetima osiguranja depozita, nadoknadit ćemo opravdana zadržavanja depozita ako su nastala od strane skipera i/ili posade, do iznosa odabrane osigurane svote, koja obično odgovara iznosu franšize kasko osiguranja. Ako iznos štete premašuje franšizu, to mora platiti kasko osiguranje plovila vlasnika. Zadržani polog stoga općenito ne bi trebao premašiti višak kasko osiguranja. Osigurajte da se samo opravdana zadržavanja odbijaju od vašeg depozita!

Neopravdani zadržaji odnose se na štetu koja nije nastala krivnjom skipera ili njegove posade, već je posljedica, na primjer, neispravne konstrukcije ili zamora materijala, kao što je kidanje konopa bez vanjskog utjecaja, kidanje pokrova ili sidrenog lanca itd. U takvim slučajevima molimo da sa charter tvrtkom razjasnite zašto ste odgovorni za štetu za koju niste odgovorni i po potrebi nas obavijestite o razlozima.

Ponašajte se kao da niste osigurani i nemojte se ponašati nepromišljeno. Na to ste dužni prema Zakonu o ugovorima o osiguranju. Odnos osiguranja je unutarnji pravni odnos između Vas i osiguravatelja. Ne raspravljajte s ovim u čarter bazi, jer bi moglo biti krivo shvaćeno i otežati Vašu opravdanu pregovaračku poziciju “…jer ste ionako osigurani”. Ako se “nesporazumi” potraju, to bi dugoročno moglo dovesti do isključenja određenih charter kompanija iz osigurateljnog pokrića. Ako su zahtjevi za naknadu štete koju ne možete obraniti odbijeni od vašeg depozita, zatražite od charter tvrtke potvrdu i, ako je potrebno, odgovarajući račun za popravak i pošaljite tu potvrdu s izvješćem o šteti potpisanim od strane svih članova posade odmah nakon vašeg dolaska kući. Ugovaratelj osiguranja naveden u polici ima pravo na naknadu od osiguranja.

Pobrinite se da vaš depozit pokriva samo štetu na unajmljenom plovilu (ovo bi trebalo biti navedeno u ugovoru o najmu!), a ne štetu od odgovornosti. Za to je primarno odgovorno osiguranje od odgovornosti unajmljenog plovila i, ako je primjenjivo, također je odgovorno i osiguranje od odgovornosti skipera. Prilikom sklapanja ugovora potrebno je napomenuti i po potrebi pisanim putem pojasniti
– da će plaćeni polog biti zadržan samo za materijalnu štetu koju ste vi ili vaša posada prouzročili na plovilu i da se svaka šteta mora dokazati potvrdom o popravku,
– da obično nema viška za potraživanja od odgovornosti i stoga depozit nije dostupan za potraživanja od odgovornosti.
Provjerite je li to jasno navedeno u vašem ugovoru o najmu. Ako postoje bilo kakve nedoumice, sačinite pojašnjavajući dodatni sporazum o gore navedenim točkama. To će spriječiti bilo kakve kasnije pravne sporove. Ovo je važno za vas. Uostalom, uvijek se iznova događa da se depoziti zadržavaju po želji. A to je onda čisto ugovorni problem.

Oprez:
Mnoge čarter tvrtke nude vlastito “osiguranje depozita za čarter”. No, to često nisu prava osiguranja. Ne postoje pouzdani uvjeti i isključenja – npr. uzemljenje, oštećenje kormila, gumenog čamca, grebanje ili struganje ili vanbrodski motor – često su u suprotnosti s realnim osiguranjem.

Razlika između osiguranja od odgovornosti i kasko osiguranja:

Odštetni zahtjev u vezi s čarterom obično je šteta na unajmljenom plovilu koju je krivnjom prouzročio skiper ili posada i obično je manja od iznosa franšize kasko osiguranja.

Ovu štetu pokriva osiguranje depozita! Ako je iznos štete iznad depozita, platit će kasko osiguranje vlasnika.

Osiguranje od odgovornosti vlasnika plovila pokriva štetu na imovini i osobne ozljede koje vi krivnjom prouzročite drugima. Ali što je zapravo pokriveno, a što nije navedeno je u uvjetima odgovornosti vlasnika, koje vi ne znate. Nijedno osiguranje od odgovornosti za koje znamo ne pokriva štetu na unajmljenom plovilu. Osiguravatelji kasko osiguranja se oslanjaju na skipera za štetu na brodu iz grube nepažnje.

Osiguranje od odgovornosti skipera pokriva (nepoznate) nedostatke koje osiguranje od odgovornosti za čarter plovilo ne pokriva, npr.
– Oštećenje plovila uslijed grube nepažnje.
– Osobne ozljede članova posade
– Štete na drugim plovilima, ukoliko ta šteta nije pokrivena osiguranjem od odgovornosti čarter plovila, npr. jer premija nije plaćena na vrijeme ili druga isključenja osiguranja od odgovornosti charter tvrtke isključuju beneficije (kojih niste svjesni), kao što su ozljede članova posade ili slično.

Prednosti YACHT-POOL osiguranja depozita u čarteru

Dodatna osiguranja za čarter skipere:

Scroll to Top