Ugovor skipera sa članovima posade

Važno odricanje od odgovornosti između članova posade!

Ugovor s posadom rješava mnoge probleme, ali ne sve!

Uobičajeno je, preporučljivo i u cilju mira da čarter posada što jasnije regulira svoje pravne odnose prije početka putovanja.

Kako bismo vam olakšali postizanje dogovora s članovima vaše posade, razvili smo YACHT-POOL ugovor skipera sa članovima posade, koji u praksi zadovoljava relevantne zakonske zahtjeve, te je dobio je izuzetno pozitivnu ocjenu dr. Wychodila, YACHT-ovog pravnog stručnjaka.

Međutim, važno je da se skiper ne može osloboditi svake odgovornosti. Konkretno, takvi ugovorni sporazumi nisu učinkoviti protiv trećih strana, npr. protiv supruge ili djece osobe koja je sudjelovala u nesreći. Ako skiper svojom krivnjom prouzroči nesreću nekome od članova svoje posade, on ostaje odgovoran, na primjer, svojoj ženi, svojoj djeci, a možda i svom zdravstvenom osiguranju i osiguranju od nezgode. Samo polica osiguranja od odgovornosti skipera koja pokriva i ove slučajeve, kao što je slučaj s Yacht-Poolom, štiti ga od povezanih troškova.

Prema Njemačkom građanskom zakoniku (BGB) (§ 309 br. 7), isključenja “za štete koje proizlaze iz povrede života, tijela ili zdravlja” su nevažeća. Isključenja materijalne štete uzrokovane krajnjim nemarom također su nevaljana.

Samo nemarne povrede dužnosti koje nemaju za posljedicu tjelesnu ozljedu ili oštećenje zdravlja mogu se učinkovito isključiti u “modelima ugovora za posadu”.

Ova isključenja mogu se napraviti samo uz pojedinačni dogovor. Ako je također isključena tjelesna ozljeda zbog krajnje nepažnje, to se mora učiniti na temelju posebnog ugovora za svako krstarenje.

Model ugovora se može koristiti ako se zapravo radi o jednokratnom putovanju.

Ugovor s posadom samo djelomično rješava isključenje odgovornosti za skipera.

Rješenje: Yacht-Pool ugovor skipera sa članovima posade u kombinaciji s osiguranjem odgovornosti skipera.

Preporučamo sklapanje ugovora između posade jer se može jasno regulirati niz važnih točaka koje pak nisu pokrivene osiguranjem od odgovornosti skipera i smanjiti nesporazume u startu.

Ugovor skipera sa posadom može se koristiti besplatno i može se preuzeti na sljedećoj poveznici:

Scroll to Top