Aktualni pravni slučajevi vezani uz osiguranje odgovornosti skipera

Jeste li znali da vas od osiguranja štiti i osiguranje od odgovornosti skipera YACHT-POOL-a ?

Skiper odgovara za svu štetu koju sam krivnjom prouzroči drugima. Zasad je jasno – misle mnogi.

Ali naravno da se događaju i štete za koje skiper nije kriv. I tu leži problem:

  • Kada je skiper zapravo kriv?
  • Kad je možda skiper postupio i iz “krajnje nepažnje”?

Važno je da čak i ako se radi o “samo” putovanju na odmor, sudska praksa redovito pretpostavlja da je skiper “stručnjak” jer ima službenu potvrdu o osposobljenosti. To pretpostavlja profesionalne radnje – a čak i neznatno odstupanje od toga smatra se u najmanju ruku “običnim nemarom”. To znači da je depozit za charter obično nestao. Ovisno o brodu i području, gubitak do nekoliko tisuća eura, koji će osiguranje depozita YACHT-POOL -a nadoknaditi 95% – ako ste ga uzeli.

Obrana nevinosti
Ali što ako je, kao u sljedećem primjeru, skiper optužen da je postupio iz “krajnje nepažnje”? Nažalost, ovo nije usamljen slučaj!

Sve veći problem predstavlja pristup agresivnih kasko osiguravatelja čarter brodova: ako osiguratelj pretpostavi “veliku nepažnju”, odgovornost skipera u čarteru nije uopće ograničena – do vrijednosti broda!

Prošle smo sezone vidjeli nekoliko slučajeva u kojima je skiper dobio zahtjev za isplatu od kasko osiguravatelja charter broda više mjeseci nakon putovanja. U jednom slučaju čak preko 144.655 eura, plativo u roku od 8 dana!
­ ­
Sada charter skiper mora braniti svoju nevinost – o vlastitom trošku, pred inozemnim sudom u dugotrajnom postupku – a za svaki dan idu zatezne kamate. Čak i ako se optužba na kraju pokaže neutemeljenom, skiper će u početku morati snositi znatne odvjetničke troškove. Situacija koju nitko od nas ne želi doživjeti i koja bi vjerojatno ugrozila egzistenciju većine ljudi.

Čak i da se postigne nagodba, to bi još uvijek bio dobar posao za kasko osiguravatelja – i razorna šteta za skipera.

Srećom, ovaj skiper je napravio sve kako treba i sklopio osiguranje od odgovornosti skipera kod YACHT-POOL-a. Sada iskusni odvjetnici brane skipera na sudu o trošku YACHT-POOL-a – au najgorem slučaju YACHT-POOL plaća štetu plus sudske troškove.

Iz ove perspektive, odgovornost skipera YACHT-POOL-a ujedno je i osiguranje od osiguravajućih kuća i njihove samovolje!

Slični slučajevi. Tako nešto će zainteresirani čitatelj pronaći u knjizi
ODGOVORNOST SKIPERA – u poglavlju “Kada rješavači problema postanu problem”

­

Scroll to Top