Unajmljivanje bez broda – novac nestao, a rješenja nema

Iz charter agencije s kojom YACHT-POOL surađuje već dugi niz godina govore nam o sljedećem slučaju:

Kupac je želio rezervirati 2 jahte iz Atene. Agencija ga je savjetovala da odabere charter tvrtku koju je provjerio i kojoj vjeruje YACHT-POOL i za koju YACHT-POOL može izdati sigurnosni certifikat za osiguranje plaćanja chartera.

No, zbog niže cijene, naručitelj se odlučio za drugu charter tvrtku sa sjedištem u Sofiji, koja je, kako znamo, u Bugarskoj. Čarteri s ovom tvrtkom proteklih su godina tekli glatko, zbog čega je agencija posredovala u ugovoru o najmu – naravno ne ugovoru o charter sajmu od YACHT-POOL-a i bez sigurnosnog certifikata od YACHT-POOL-a.

Ali kada je kupac stigao u Atenu, brodovi nisu bili dostupni. Na licu mjesta nije bilo dostupnih zamjenskih jahti ni od jedne čarter tvrtke. Zbog nedostatka registarskih brojeva na čarter ugovorima, praćenje od strane lokalnih lučkih vlasti nije bilo moguće, a odjednom više nije bilo nikakve krizne komunikacije s čarter tvrtkom.

Troškovi najma dvaju brodova do danas nisu nadoknađeni, već se uvijek iznova odgađaju iz neodređenih i prilično apsurdnih razloga. Pravni postupak nema dubljeg smisla jer:

Prema Bugarskoj gospodarskoj komori, dionički kapital charter tvrtke je ekvivalent oko 5 €. ­ ­

Dr. Friedrich Schöchl
CEO YACHT POOL

Scroll to Top