Izbjegnite troškovne zamke kada planirate svoje putovanje!

Neki od naših klijenata nemaju osiguranje pologa za charter kod YACHT-POOL-a, već se oslanjaju isključivo na svoje vještine ili drugog pružatelja usluga. Jer je šteta na unajmljenom brodu izračunljiv rizik za iskusne skipere – stvarno?

Računica koja ne uspijeva uvijek:

Dodatni prihodi na račun klijenata chartera

Sve češće dobivamo prijave skipera koji ne mogu objasniti štetu (koja navodno nije postojala prije preuzimanja broda). To varira od ogrebotina na podu kabine, kvarova autopilota, vitla i motora do prozora koji cure i uobičajenih ogrebotina.

YACHT-POOL zna da je velika većina charter tvrtki ozbiljne i orijentirane na klijente. Međutim, činjenica je da je sve veći broj šteta i troškova šteta, kao i pritužbi kupaca na neopravdano i neopravdano visoke račune šteta.

Pažnja, varljivi paket!

Neke čarter tvrtke nude vlastitu “naknadu depozita”, koja često nije stvarno osiguranje, već vlastiti izračun. Često nema pouzdanih uvjeta i izuzetaka – npr. prizemljenje, oštećenje jedra ili kormila ili gubitak dijelova! – često su u suprotnosti s realnim osiguranjem. U svakom slučaju, ovi ugovori vrijede samo za jedan određeni charter: plaćate iznova za svaki charter!

Najveći problem kod ovog “osiguranja” je što charter kompanija u jednoj osobi predstavlja dvije suprotstavljene pozicije: on podnosi zahtjev za naknadu štete i on sam (kao “osiguratelj”) može odlučiti hoće li to platiti ili ne. Ako čarter tvrtka ne želi platiti štetu iz svog džepa i radije bi zadržala vaš depozit i premiju za “naknadu depozita”, to je vrlo jednostavno: optužuje vas za grubo nemarno ponašanje. Jer sitnim slovima kod “naknade depozita” uvijek stoji da u tom slučaju ne postoji obveza plaćanja. Naravno, sada možete tužiti charter tvrtku za isplatu – ako imate puno vremena i novca za prolazak kroz parnicu s neizvjesnim ishodom na stranom sudu.

Je li sve samo teorija? Ne! U nedavnom slučaju, skiper je precijenio dubinu vode tijekom lučkog manevra i teško je prizemljio. Oštećena su oba kormila. Skiper je mislio da je financijski siguran jer je sklopio “osiguranje depozita” kod velike i poznate međunarodne čarter tvrtke broda. Grubo buđenje uslijedilo je kad je brod vraćen: upravitelj baze optužio je klijenta čartera da je pijan – i to krajnje nemarno. To znači da nema “osiguranja” i da je depozit već skinut s kreditne kartice.

Osiguranje čarter depozita – jedno ime, mnogo razlika

Neki “pravi” osiguravatelji nude slično osiguranje pologa za čarter kao YACHT-POOL . Ali vrag leži u detaljima sitnog tiska: znamo za politike s čudnim izuzecima kao što su “boja, ogrebotine i oštećenja”. Često je osigurana samo šteta, a ne gubitak.

Glupo je kad vanbrodski motor leži na dnu mora i nedvojbeno je pokvaren, ali i izgubljen.

Međunarodno aktivan osiguravatelj zahtijeva „10% depozita“ kao franšizu u slučaju štete; kod YACHT-POOL- a to je „5% štete, maksimalno 5% depozita“. Mala razlika sa značajnim učinkom: uz polog od 3.000 € i štetu veću od 1.000 €, korisnik YACHT-POOL-a dobiva 950 € povrata. Međutim, korisniku drugog osiguranja odbija se 10% depozita: to je 300 €. Kao rezultat toga, dobit će povrat samo 700 eura.

Izdanje časopisa “Yacht” za 2019/15 upozorava na još drastičnije slučajeve: Neki osiguravatelji jamčevine naplaćuju do 800 € franšize za polog od 3000 €! Jahta stoga s pravom upozorava u ⏩ ovom članku s “Čuvajte se zamke troškova – cijene i usluge osiguranja depozita jako variraju” i s pravom ističe podcijenjene franšize:

 


Znamo da mnogi skiperi podcjenjuju važnost ovog pitanja troškova. Naravno, velika većina skipera plovi godinama bez ikakvih oštećenja – ali kada se to dogodi, harmonija posade brzo se naruši: koliko god posada bila složna prije početka najma, brzo se raziđu kada bi svi trebali platiti štetu samo jedan uzrokovao.

Samo pravo osiguranje depozita u čarteru može vas zaštititi od svega ovoga – i neće više opteretiti vaš novac na brodu nego dobra večera: Kao odgovoran skiper, oslobodite svoju posadu i sebe ovih briga i uživajte u bezbrižno putovanje!

YACHT POOL preporučuje:

Nema putovanja bez stvarnog osiguranja pologa za charter. Uz YACHT-POOL, pionira osiguranja depozita u čarteru, dobro ste zaštićeni na moru:

✔ Zaštita za skipera i posadu
✔ vrijedi u cijelom svijetu
✔ Čarter onoliko često koliko želite: platite čarter i budite besplatno osigurani za svaki čarter s istim iznosom depozita u sljedećih 12 mjeseci!
✔ Svaki iznos depozita može biti osiguran
✔ Odbitno samo 5% depozita ili niža šteta,
najmanje 50€

Svakako ga zatvorite prije sljedećeg putovanja ⏩ispravno osiguranje pologa za charter! PAŽNJA LINK!!!

Dr. Friedrich Schöchl
CEO YACHT POOL

Scroll to Top