Čarter odmor – uključen sudski postupak

Kad berlinska charter agencija odjednom sjedne u Australiju

Nažalost, opetovano nam se govori što se može dogoditi ako svoje charter putovanje rezervirate “negdje” i vjerujete samo vrhunskim web stranicama i besmislenim “pečatima kvalitete”.

Unatoč web stranici na njemačkom jeziku, poznatom imenu i obilju samopromocije, morate biti svjesni da se nikad ne zna tko zapravo stoji iza online ponude. U većini slučajeva ne poznajete čarter tvrtku (barem ne njenu pouzdanost!) kod koje u konačnici rezervirate svoj brod putem online agencije. Stoga je sasvim normalno da se s “normalnom” rezervacijom chartera nađete u ugovornom odnosu s najmanje dvije tvrtke, koje su često smještene izvan Europe, čak i za europske plovidbe.

Možete pretpostaviti što će biti sa skiperom u slučaju spora…

Ali ovdje pročitajte jasne činjenice o slučajevima koji su do nas stigli tek u posljednjih nekoliko tjedana!

Naš kupac H.-CV iz Schleswig-Holsteina izvijestio nas je:

Unajmio sam jedrilicu u Grčkoj od jedne berlinske online agencije preko njihovog internet portala u rujnu. Zvao sam agente tvrtke nekoliko puta unaprijed da se raspitam o uvjetima najma i kvaliteti jahte.

Tijekom putovanja, predstavnik agencije me telefonom obavijestio da jahta nije dostupna. Unatoč traženju, nisam dobio razlog. Tek po povratku u Njemačku saznao sam od renomirane čarter tvrtke da agencija unatoč višekratnim opomenama čarter tvrtki nije isplatila cijenu najma i da je zbog toga primopredaja jahte odbijena.

Nakon slijetanja u Atenu nekoliko puta sam zvala agenciju. Ali tek nakon razgovora s direktorom ponuđena mi je (navodno) kvalitetnija jahta bez nadoplate, dogovorena preko druge agencije koja je – navodno – radila s berlinskom online agencijom. Međutim, ova me lokalna agencija tražila da platim cijenu chartera od 3300 € – gotovo 600 € više nego što sam već platio! – da to osiguram svojom kreditnom karticom dok ne primite novac od berlinske online agencije. Nakon konzultacija s upraviteljem, koji me uvjeravao da će novac biti prebačen u ponedjeljak i s obzirom na alternativu da eventualno moram čekati utorak ili srijedu i tako propustiti 3-4 dana plovidbe, pristao sam. Bio sam sretan što sam konačno dobio brod i moja posada nije željela dalje problematizirati stvar – ipak je to bio naš odmor!

Na kraju najma, lokalna agencija mi je ukazala da berlinska online agencija nije prebacila novac i da zadržavaju 3300€!

Od sada, generalni direktor, kojeg sam prije imao na telefonu gotovo u svako doba dana, više nije bio dostupan telefonom, a njegovi (prije vrlo kompetentni i ljubazni) zaposlenici odjednom ili nisu imali pojma ili nisu bili odgovorni. ­ ­

Na kraju najma, lokalna agencija mi je ukazala da berlinska online agencija nije prebacila novac i da zadržavaju 3300€!

Od sada, generalni direktor, kojeg sam prije imao na telefonu gotovo u svako doba dana, više nije bio dostupan telefonom, a njegovi (prije vrlo kompetentni i ljubazni) zaposlenici odjednom ili nisu imali pojma ili nisu bili odgovorni.

Zatim sam kontaktirao centar za savjetovanje potrošača – nakon višetjednih ponovljenih dopisivanja, na kraju bez rezultata, ali s iznenađujućom spoznajom da vlasnik berlinske čarter agencije živi u Australiji!

Angažirao sam odvjetnika o svom trošku i tužio berlinsku online agenciju za povrat 3300 eura te podnio kaznenu prijavu za prijevaru. Sada je Australija učinila sve kako bi spriječila i usporila proces. Između ostalog, trebao sam generalnom direktoru unaprijed nadoknaditi troškove leta u poslovnoj klasi i jednotjedni gubitak zarade.
Kao rezultat toga, čak sam dobio naredbe o prekidu i odustajanju od glavnog direktora uz prijetnje značajnim novčanim kaznama, prijetili su mi i vrijeđali me.

Na kraju sam dobio slučaj presudom Okružnog suda u Schönebergu od 12. lipnja 2018., AZ 15C213/17: berlinskoj internetskoj agenciji naređeno je da plati 3300 eura plus zatezne kamate.

Međutim, kaznene prijave za prijevaru i lažnu izjavu trenutno su na čekanju zbog prebivališta vlasnika u Australiji. Na ovaj način Gospodin može nastaviti nekažnjeno “raditi”. ­ ­

Dr. Friedrich Schöchl
CEO YACHT POOL

Scroll to Top