Brodovi, posebno oni s metalnim jarbolima ili drugim visokim metalnim strukturama, privlače udar groma na moru, pogotovo ako su najviši objekt na velikoj vodenoj površini.

Međutim, izraz “uzemljen” ne znači isto u kontekstu zaštite od groma kao u električnim sustavima u kući ili zgradi. Na kopnu, “uzemljenje” znači povezivanje električnog sustava s tlom kako bi se spriječili udari napona. Ali za brod na vodi, situacija je malo drugačija.

Iako brod može pružiti put gromu da dosegne tlo (ili u ovom slučaju, vodu), iako je moguće instalirati sustav namijenjen zaštiti broda od groma, nema garancije. Grom je moćna prirodna sila i može imati nepredvidive učinke.

Shvaćanje moći udara groma na moru

Grom, čudo iz prirodnog arsenala, spektakl kojem se divimo s obale, ima drugačije značenje za brodove koji plove svjetskim morima i oceanima.

Ove ogromne vodene površine, koje pokrivaju 70% našeg planeta, svjedoče mnogim udarima groma diljem svijeta. Procjenjuje se da se dogodi 40-50 udara groma u sekundi.

Ovi brojevi predstavljaju stvarnu opasnost za one koji žive ili rade na moru.

Elementarna snaga groma može udariti bilo gdje. No, na otvorenom moru, plovilo koje samo pluta nesvjesno predstavlja put najmanjeg otpora za nagomilanu električnu energiju koja se želi isprazniti.

Spektakl je fascinantan, ali ispod svjetlosnog prikaza vreba određena opasnost.

Plovila, bilo teretni brodovi ili privatne jahte, izložena su učincima ovih udara gromova. Rizici variraju od trenutnih, katastrofalnih oštećenja do dugoročnih problema koji mogu utjecati na sigurnost i funkcionalnost plovila.

 

Grom na moru: znanost o tome kako plovila privlače udare

U svojoj srži, udar groma je u osnovi visokoenergetski prijenos električnog naboja izazvan nestabilnom ravnotežom u našoj atmosferi. Kada nakupljanje nabijenih čestica u olujnim oblaku dosegne kritični prag, ono pokušava vratiti ravnotežu ispuštajući se prema tlu.

Ali zašto jahte često postaju nesvjesni primatelji ove nestabilne atmosferske priče?

To je jednostavna stvar lokacije, strukture i materijala. U prostranstvu otvorenog oceana, lišeno visokih, uzemljenih struktura, plovilo se ističe poput svjetionika.

Pogotovo njegov jarbol.

Jarbol se uzdiže iznad površine vode pružajući neometan put za taj električni iscjedak.

Ova privlačnost između groma i plovila pojačana je vodljivim svojstvima elemenata od kojih su sačinjeni.

Morska voda, s otopljenim solima, odličan je provodnik električnosti. Paralelno, metali koji se često koriste u brodogradnji, poput čelika i aluminija, dodatno potiču ovaj efekt.

Čini se da ovi čimbenici stvaraju savršeno okruženje za udar groma.

Shvaćanje je prvi korak prema zaštiti plovila i putnika na brodu.

 

Mjere sigurnosti nakon groma na moru

Učinkovit plan reakcije od presudne je važnosti za sigurnost i preživljavanje neposredno nakon udara groma.

Sigurnost posade ima prioritet iznad svih ostalih briga. Potrebno je brzo, mirno i učinkovito djelovanje kako bi se procijenile moguće ozljede i pružila hitna prva pomoć.

Kada je sigurnost posade osigurana, pažnja se mora brzo usmjeriti na procjenu stanja plovila.

Ključni operativni sustavi moraju se provjeriti kako bi se osiguralo da ispravno funkcioniraju, s glavnim naglaskom na navigacijsku, pogonsku i komunikacijsku opremu, budući da ih udar groma može izravno utjecati.

Najvažnije je biti svjestan potencijalne opasnosti od požara uzrokovanog udarom groma. Intenzivna toplina koju stvara udar groma može zapaliti zapaljive materijale na brodu ili uzrokovati električne požare.

Obuka u postupcima u hitnim situacijama, prvoj pomoći i metodi gašenja požara omogućuje članovima posade da učinkovito reagiraju i okrenu tijek događaja u korist preživljavanja i oporavka.

 

Što udar groma može značiti za vaše plovilo

Iako vidljiva šteta može biti značajna, često je to samo vrh problema s kojima se plovilo može suočiti. Ispod površine, udar groma na moru može imati dugoročne posljedice koje utječu na sposobnost plovila da funkcionira i nakon što oluja prođe.

Jedno od najznačajnijih područja brige nakon udara groma su navigacijski i komunikacijski sustavi plovila.

Ovi kritični sustavi uvelike se oslanjaju na elektroničke komponente koje su posebno osjetljive na visoki napon koji donosi udar groma. Električni udar može uzrokovati trenutni kvar ovih sustava ili, još gore, izazvati suptilnije, povremene probleme koji postaju vidljivi tek tijekom vremena.

Takvi prekidi mogu dovesti do nepredvidljivih netočnosti u navigaciji i ometati vitalne komunikacije s obalnim postajama, drugim plovilima i satelitima.

Osim toga, posljedice udara groma mogu se pokazati tijekom vremena u obliku korozije i slabljenja strukture, posebno ako udar groma izazove sitne pukotine ili “probušine” na trupu ili nadkonstrukciji plovila.

 

Rješavanje osiguravateljnih zahtjeva nakon udara groma

Nakon udara groma, put prema nadoknadi često je popločen papirologijom.

U tim trenucima istinska vrijednost kasko osiguranja postaje očita, pružajući financijsku sigurnosnu mrežu protiv troškova popravka ili zamjene.

Prvi korak u ovom procesu obično uključuje angažiranje stručnjaka pomorskog posrednika ili ocjenitelja.

Ovi stručnjaci za pomorsko osiguranje opremljeni su vještinama i znanjem za provođenje temeljitog pregleda plovila, utvrđivanje i dokumentiranje opsega i prirode oštećenja uzrokovanog udarom groma. Njihova nepristrana procjena čini temelj za osiguravajući zahtjev i pruža prikaz nastalih oštećenja.

Međutim, prolazak kroz proces osiguravateljnih zahtjeva nije bez svojih izazova. Osiguravajuće police mogu biti složena mreža klauzula, uvjeta i isključenja, svaki od kojih može utjecati na ishod zahtjeva. Ključno je temeljito razumijevanje odredbi osiguravajuće police, uz detaljnu dokumentaciju događaja i njegovih posljedica.

U osnovi, proces zahtjeva je putovanje strpljenja i budnosti koje uključuje kombinaciju procjene, dokumentacije i pregovaranja. Uspješno prolazak kroz ovaj proces može biti ključna razlika između brzog oporavka i dugotrajnog iskušenja, što naglašava važnost dobro poznavati uvjete vaše osiguravateljne police.

 

Snaga prevencije: opremite svoje plovilo protiv udara groma

Baš kao što iskusni mornar poštuje nepredvidljivost mora, također treba biti svjestan hirovitosti vremenskih uvjeta.

Sastavni dio toga je razumijevanje i smanjenje prijetnje koju predstavlja udar groma. Iako nijedna strategija ne može potpuno ukloniti rizik, preventivne mjere mogu značajno smanjiti potencijalnu štetu.

Sustavi zaštite od groma, iako uvijek predmet rasprave, dokazali su se u mnogim slučajevima kao učinkoviti. Ti sustavi djeluju na načelu da pružaju izravan, nisko-otporni put za vođenje električnog naboja udaljeno od osjetljivih područja i sigurno u vodu. Takav mehanizam pomaže smanjiti rizik od oštećenja plovila i požara.

Ključna komponenta zaštite plovila od groma je snažan uzemljivački sustav. Povezivanjem jarbola i drugih visokih metalnih konstrukcija s morem, uzemljivački sustav raspršuje električni naboj, dodatno smanjujući vjerojatnost ozbiljne štete.

Osim uzemljenja, prenaponske zaštite, koje djeluju kao čuvari, blokiraju ili preusmjeravaju prekomjerne napone kako bi spriječile da dođu do elektroničkih sustava na brodu i oštete ih.

Iako ove mjere ne mogu jamčiti apsolutni imunitet od udara groma, mogu umanjiti povezane rizike.

Ključ je u izreci – “bolje spriječiti nego liječiti”, podsjećajući nas da ako sada poduzmemo proaktivne mjere, možemo pomoći pri zaštiti našeg plovila i ljudi na brodu kada nebo postane olujno.

Mi u Yacht-Poolu dobro smo upoznati s ovakvim nesrećama i nezgodama i rado vam pomažemo. Kontaktirajte nas ako trebate savjet ili imate bilo kakvih pitanja.

Scroll to Top