Vjerojatno ste otkrili kako samostalno traženje rješenja za osiguranje plovila ili jahte oduzima puno vremena i truda, pogotovo ako nemate iskustva i znanja. Dakle, vjerojatno ste zaključili kako je posrednik u osiguranju vaš najbolji izbor. Kako biste i trebali. 

Posrednik u pomorskom osiguranju stručnjak je u tom području i ima znanja o svim proizvodima osiguranja, posebno kada je u pitanju osiguranje jahti. Stoga je nedvojbeno najbolje rješenje prepustiti posao profesionalcima. 

Postoje mnoge vrste posrednika u osiguranju plovila. Svaki od njih specijaliziran je prvenstveno za pojedinu granu osiguranja ili ima dovoljno široko znanje i iskustvo. Jednostavno rečeno, stručnjaci za osiguranje s razlogom se nazivaju stručnjacima. Nitko bolje od njih ne zna taj posao. 

U nautici je još manje stručnjaka za osiguranje jer je to vrlo posebna niša. No, oni znaju kako iskoristiti svoje znanje i iskustvo kako bi pronašli najbolji proizvod za svoje klijente

Pomorsko osiguranje ima specifičnu podjelu – profesionalne preuzimatelje rizika, stručnjake pomorskog prava i procjenitelje, odnosno osiguravatelje i nadzornike. 

Ako tražite stručnog brokera u pomorskom osiguranju, morate znati neke stvari prije nego što se s njim sretnete. Prije svega, postoji detaljan proces pronalaženja rješenja osiguranja, koji tu ne završava. Proces ide sve do odštetnog zahtjeva i dalje. 

 

Proces rada brokera pomorskog osiguranja 

Prije svega, bitno je znati kako omjer cijene i kvalitete ponude nema veze jedno s drugim. Bilo bi pogrešno prihvatiti ponudu osiguranja samo zato što se cijena čini niskom ili tražiti od brokera jeftinu ponudu kako biste prošli sa što manje troškova. On se može složiti s vašim željama, ali to bi dugoročno bila pogreška. 

Treba znati kupiti kvalitetno osiguranje plovila čija je vrijednost opravdana cijenom. U slučaju oštećenja plovila bit će vam drago što niste sklopili “jeftinu policu” već ste svoje plovilo u potpunosti pokrili i zaštitili

Proces rada i proces dobivanja ponude za vaše plovilo kod brokera pomorskog osiguranja izgleda otprilike ovako: 

  1. Izrada strateškog plana od strane vašeg brokera pomorskog osiguranja 

  1. Potraga za najboljim rješenjem osiguranja na tržištu 

  1. Odabir idealnog rješenja osiguranja za klijenta 

  1. Implementacija rješenja za osiguranje plovila 

  1. Podrška i pomoć vašeg brokera u osiguranju 

  1. Prijava i obrada oštećenja plovila 

1. Izrada strateškog plana pomorskog osiguranja 

Prije nego broker uopće počne tražiti rješenje osiguranja za vaš brod ili jahtu, trebali biste znati nekoliko stvari. 

Naravno, potrebno je točno opisati o kojoj vrsti broda ili jahte se radi. U Republici Hrvatskoj plovila se razvrstavaju u nekoliko skupina. Nama su najzanimljivije jahte, koje se pak dijele na motorne jahte i jedrilice. 

Posrednik u osiguranju također treba informacije kao što su: 

  • hoće li će se brod ili jahta iznajmljivati u turističke svrhe 

  • hoće li se brod ili jahta koristiti samo za rekreaciju (ribolov i sl.) 

  • radi li se o plovilu koje će biti isključivo za najam u čarteru  

  • vrijednost plovila 

  • godina izgradnje plovila 

Vrijednost i godina izgradnje su bitni, jer su svi raspoloživi parametri uključeni u izračun. To je isto kao i kod osiguranja nekretnina i vozila. Mnogo je detalja, a bitno je i u kojoj marini, luci ili na kojem suhom vezu će plovilo biti “usidreno”

Treba znati kako je svaka posuda specifična i kako se sagledavanje svih ovih detalja zove procjena rizika. Ova procjena rizika ključna je za brokera u osiguranju kako bi izradio strateški plan i u konačnici pronašao najbolje rješenje

Naravno, važno je napomenuti – broker će uvijek uzeti u obzir vaše potrebe i mogućnosti

 

2. Potraga za najboljim rješenjem osiguranja na tržištu 

Nakon definiranja rizika i pažljivog pregleda parametara vašeg plovila, broker će krenuti u potragu za najboljim rješenjem za vaše osiguranje. 

Koliko je vremena potrebno za pronalazak rješenja, ovisi o mnoštvu detalja. Ali iskusni broker često odmah ima spremno preliminarno rješenje, a takva vrsta znanja dolazi s iskustvom. 

Primjerice, za osiguranje velike jahte visoke vrijednosti ili plovila koje ne plovi pod hrvatskom zastavom, za pronalazak najbolje opcije bit će potrebno malo više vremena. 

Upoznavanje s pravilima i zakonitostima stranih tržišta može biti malo zahtjevniji proces, a brokeru može trebati nešto više vremena za pripremu konačnog rješenja osiguranja za klijenta. 

 

3. Odabir idealnog rješenja osiguranja za klijenta 

Postupkom eliminacije broker od svih ponuda na tržištu odabire najbolje rješenje za vas. Police osiguranja često imaju “sitna slova” koja ljudi rijetko čitaju ili istraže. Taj tekst je najvažniji jer može sadržavati neke nejasne ili nepovoljne uvjete za vas kao klijenta. 

I tu je broker specijaliziran za pomorsko osiguranje ključan; može stručno izbjeći potencijalne probleme i situacije koje mogu negativno utjecati na ishod procjene rizika ili isplatu potraživanja. 

Mnogo je točaka koje treba razmotriti u vezi s osiguranjem plovila, mnoštvo pojedinosti koje broker dobro zna i može u potpunosti objasniti. On će vam objasniti zašto je potrebno kasko osiguranje plovila. Pobrinut će se da razumijete zašto je ključno pokrivanje detalja kao što su nesreće na moru i štete uzrokovane prirodnim katastrofama i potencijalnim ozljedama. 

Svako osiguranje, pa tako i osiguranje plovila i jahti, ima svoju svrhu. A to je pokriće štete koja bi mogla nastati. Ukratko, vaš broker će vam dati detaljan pregled osiguranja plovila i što ono pokriva. 

Nekim vlasnicima plovila ušteda na premiji osiguranja često je važnija od police osiguranja koja u potpunosti pokriva njihovo plovilo. No, bitno je znati da takva “ušteda” obično postane vidljiva nakon nastanka štete, kada vlasnik plovila shvati kako ušteda nije bila najbolji izbor. 

 

4. Implementacija rješenja osiguranja plovila 

Negdje oko ove točke u procesu osiguranja plovila postaje jasno zašto je broker neophodan. Broker je osoba koja se brine o procjeni vašeg plovila od strane procjenitelja

Ali zašto je potreban pomorski procjenitelj i zašto je procjena zapravo potrebna? Procjenitelj plovilo procjenjuje kako bi se uvjerio i dokazao stanje plovila kakvo je “na papiru”. Naravno, to se radi kako bi se spriječile prijevare, a također je dobro dobiti još jedno stručno mišljenje. 

Kada dođe do oštećenjastanje plovila, utvrđeno vještačenjem, dokument je koji dokazuje razmjere oštećenja

Službeni dio sklapanja osiguranja uključuje potpisivanje ugovora i uplatu premije osiguranja. Sve ostalo je prepušteno brokeru. 

Dakle, broker u osiguranju je osoba koja ne samo što brine o osiguranju vašeg plovila, već brine i da svi ostale procedure proteku bez problema

 

5. Podrška i pomoć vašeg posrednika u osiguranju 

Od izrade plana osiguranja, traženja i pronalaska najbolje police osiguranja do potpisivanja ugovora – posrednik u osiguranju je tu za klijenta na svakom koraku

Također je bitna i brokerova prisutnost i dostupnost klijentu ako je to potrebno. Nakon potpisivanja ugovora odnos između brokera i klijenta ne prestaje. 

Broker za pomorsko osiguranje je tu za klijenta kad god je to potrebno. Iskren, profesionalan broker odgovorit će na svako pitanje svog klijenta i uvijek dati koristan savjet. Primjerice, ako je potrebno pronaći bilo kakvu tehničku pomoć ili drugo, poput usluga održavanja. Posrednik u osiguranju će imati sve informacije već spremne za vas. 

 

6. Prijava i obrada oštećenja plovila 

U konačnici, oštećenje plovila može, ali i ne mora nastupiti. Međutim, osiguranje plovila je obavezno, stoga je ključno imati najbolju opciju osiguranja

Također biste trebali upamtiti – procjena rizika je drugačija za brod koji je veći dio godine u marini i odlazi u ribolov na nekoliko tjedana, nego za jahtu u čarteru koja će biti na moru što je više moguće. 

U slučaju oštećenja plovila, štete na drugom plovilu ili tjelesne ozljede tijekom plovidbe, posrednik u osiguranju je nedvojbeno vaša najbolja podrška. Posrednik će Vas voditi kroz cijeli proces očevida nastale štete i prijave štete. Nakon obavljenog očevida i prijave štete, oštećenje će biti potrebno i sanirati. 

Ovaj dio, naravno, događa se nakon isplate štete. Broker će se pobrinuti za isplatu sredstava za štetu u najkraćem mogućem roku i pružiti najbolje ponude za popravak plovila. 

Broker je stručnjak za osiguranje koji će vas voditi kroz cijeli proces kako bi sve prošlo u najboljem redu i kako bi cijela situacija s vašim plovilom bila riješena u što kraćem roku.   

Zaključak 

Dakle, možemo zaključiti kako je kod osiguranja broda bilo koje vrste ili jahte bilo koje veličine, najvažnije imati dobrog posrednika u osiguranju, dobrog brokera koji će vam pomoći na svakom koraku i u svakom procesu. 

Broker u osiguranju nije samo osoba koja će pronaći rješenje za vas, već će pronaći idealno rješenje i biti vam od pomoći u svakom trenutku. 

Tražite stručnjake koji će znati procijeniti rizik na najbolji mogući način, pronaći najbolje rješenje i biti dostupni kada je potrebno? 

Kontaktirajte nas ako trebate pomorsko osiguranje ili imate bilo kakvih pitanja; naši brokeri stoje vam na usluzi. 

Scroll to Top