Ova presuda također utječe na vas!

Prekretnica u sudskoj praksi sada jača pravni položaj skipera u odnosu na čarter tvrtku.

Iznajmljivanje je pretežno prekogranična pravna transakcija – a ponekad je ugrožena ne samo pravednost nego i zakon.

Prije nekoliko tjedana bavarski viši regionalni sud donio je revolucionarnu presudu koja je od temeljne važnosti za sve skipere, čarter tvrtke i čarter agencije diljem Europe!

Kakvo praktično značenje ova presuda ima za skipere?

Uvijek postoje sporovi između skipera i charter tvrtke. Uobičajeni razlozi uključuju krivo zadržane depozite ili nedostatke na unajmljenom brodu.

Čak i ako su skiperi jasno vjerovali da su u pravu, pravna provedba legitimnih zahtjeva protiv charter tvrtke do sada je uglavnom bila zanemarena jer su ljudi izbjegavali pokretanje pravnih postupaka pred inozemnim sudom s povezanim nevažnostima i troškovima.

Mnogi odvjetnici – često iz kruga prijatelja – također su dali dobronamjerne savjete da bi pravni spor u inozemstvu bio dugotrajan i skup pothvat.

Ostala je samo frustracija i bijes ozlijeđenog skipera te poneka ogrebotina na imidžu branše, od čega su stradale i čarter kompanije, kojima je pošteno poslovanje temeljni dio poslovnog modela.

Ova presuda konačno daje jasnoću!

Osnovna poruka:
Viši pokrajinski sud Bavarske jasno je naveo da naručitelj čartera u sporu sa inozemnom čarter tvrtkom može tužiti čartera pred domaćim sudom čartera i na temelju domaćeg prava – čak i ako je inozemna nadležnost izričito navedena u ugovoru o najmu!

Jedini, ali ključni zahtjev:
Samo ako unajmitelj rezervira u zemlji – npr. s lokalnom čarter agencijom – ima prednost u mogućnosti ostvariti svoja prava u zemlji u slučaju sukoba!

Rezervacija kod domaće agencije daje skiperu ključnu pravnu sigurnost u slučaju sukoba s charter tvrtkom!

Kao što je dobro poznato, YACHT-POOL se već godinama zalaže za pošten i pravno siguran odnos između charter tvrtke i unajmljivača, kao što su međunarodni uvjeti YACHT-POOL charter Charter-Fairtrag ( www.charterfairtrag.de ) i brojni primjeri u knjizi “Odgovornost skipera – njegova prava / njegove obveze”.

Stoga nam je vrlo važno ovu procjenu koju je dobio skiper osiguran kod YACHT-POOL-a učiniti dostupnom široj skiperskoj zajednici.

Želja ili frustracija?

Kakva ste iskustva imali tijekom najma?

U tom kontekstu Vas također molimo da nam ispričate svoja pozitivna i negativna iskustva iz Vašeg “čarterskog života” i tako nam pomognete da odvojimo žito od kukolja za dobrobit naših skiperskih klijenata.

Dobrodošao natrag!

Kao što smo upravo iznenađujuće obaviješteni, Andrea Barbera , koja je prije više od 30 godina osnovala Master Yachting Germany, jednog od velikih igrača među charter agencijama, aktivno se vraća u charter industriju.

Agencija Barbera Yachting, koju je nedavno osnovala zajedno sa svojim sinom Maxom, sada je online sa svojom početnom stranicom ( www.barbera-yachting.de ).

“Welcome Back” bila je zahvala koju su njezini kupci dobili po povratku s putovanja. Nadamo se da će čarter tvrtke i čarteraši sada reći isto o njenom povratku.

Jer predane, kompetentne agencije svakako su dobrobit za sve u ovakvim vremenima.

Pokazala nam je to ova godina koja je bila izazovna za sve, gdje su agencije svojim posredničkim radom postigle učinak posredovanja koji se ne smije podcijeniti.

Najljepši plovidbeni pozdrav,
Nju

Dr. Friedrich Schöchl
sa posadom YACHT-POOL

Scroll to Top